Welke bomen en planten snoei je in de maand mei?
02 mei 2020 

Welke bomen en planten snoei je in de maand mei?

Het voorjaar is in volle gang. De bomen zijn groen, de bloemen zijn kleurrijk en staan in bloei. Het kan zijn dat er in jouw tuin ook veel in bloei staat. Maar welke bomen en planten snoei je in de maand mei?

Wij geven je enkele tips hoe je planten en struiken bij kunt snoeien in de maand mei om een rommelige tuin te voorkomen.

  1. Snoei in mei de steenvruchtbomen

In de maand mei mogen de steenvruchtbomen worden net na de bloei gesnoeid. Denk hierbij aan de abrikoos-, perzik- en kersen. Je snoeit de oude en zwakke takken en geeft de nieuwe takken de ruimte om te kunnen groeien. Ook haal je de takken die naar binnen groeien weg zodat de boom nog voldoende licht ontvangt.

  1. Buxus

Zo rond half mei is het perfecte moment om de buxus goed aan te pakken. Om de mooie vorm te behouden snoei je hem ook in het najaar, zo rond september. Bij de buxus is het belangrijk om dit op een bewolkte dag te doen zodat je voorkomt snoeiwonden op de takken.

  1. Rozen

Snoei in mei ook planten zoals perk- en klimrozen. Deze kunnen nu ook mooi geknipt worden. De perkroos kun je tot zo’n 3 tot 5 ogen terugsnoeien. Bij de klimroos kunnen de zijtakken kort worden geknipt.

  1. Snoei in mei ook de hagen

In mei is het ook tijd om de hagen te snoeien en bij te werken. Hagen snoei je, om het mooiste resultaat te behalen, twee keer in het jaar. Zo rond mei en rond september. De strakke lijnen van de haag komen weer in zicht en ook de rest van jouw beplanting zal zo beter tot zijn uiting komen.

Overige tips voor snoeien in mei:

  • Het kan zijn dat er zich vogelnestjes bevinden in de planten en struiken. Check dit even voordat je begint met snoeien.
  • Het is ook geen verkeerd moment om een nieuwe plant aan jouw tuin toe te voegen. Zoals de rode valeriaan. Het is een donker roze/ rode plant en staat mooi in combinatie met veel andere kleuren. Hij begint al vroeg in het voorjaar met bloeien maar gaat een lange periode mee.

Ben je toe aan nieuwe beplanting voor je tuin? Je kunt nu een gratis beplantingsplan aanvragen.

Reactie plaatsen