Welke planten kunnen er in de schaduw?
21 februari 2023 

Welke planten kunnen er in de schaduw?

Er zijn veel planten die goed kunnen groeien in de schaduw. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Varens - varens zijn een grote groep van groenblijvende planten die goed groeien in schaduwrijke gebieden met vochtige grond. Er zijn veel verschillende soorten varens, waaronder de koningsvaren, de tongvaren en de wijfjesvaren.
  2. Hosta's - Hosta's zijn winterharde vaste planten die prachtig blad hebben en bloemen produceren in de zomer. Ze groeien goed in de schaduw, maar hebben wel regelmatig water nodig.
  3. Begonia's - Begonia's zijn mooie, bloeiende planten die goed groeien in schaduwrijke gebieden met vochtige grond. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en vari√ęteiten.
  4. Impatiens - deze planten hebben heldere, kleurrijke bloemen en zijn goed bestand tegen schaduw.
  5. Klimop - klimop is een winterharde klimplant die goed groeit in de schaduw en op veel verschillende ondergronden kan worden getraind, zoals muren, hekken en bomen.
  6. Azalea's - deze planten bloeien prachtig en gedijen goed in schaduwrijke gebieden.
  7. Heuchera (purperklokje) - een bladverliezende vaste plant die prachtig gekleurd blad heeft en mooie bloemen produceert.
  8. Astilbe - een vaste plant met pluimvormige bloemen in roze, wit of rood, die goed gedijt in vochtige, schaduwrijke gebieden.
  9. Kerstroos (Helleborus) - een winterharde vaste plant die prachtige bloemen produceert in de late winter of vroege lente.
  10. Trillium - een vaste plant met prachtige drievoudige bloemen die in de lente bloeien en goed gedijen in schaduwrijke, vochtige omgevingen.
  11. Schoenlappersplant (Bergenia) - een winterharde, groenblijvende vaste plant met grote, glanzende bladeren en bloemen in roze, wit of rood.
  12. Lelietje-van-dalen - een winterharde vaste plant met heerlijk geurende bloemen die in het voorjaar bloeien.
  13. Siergrassen - er zijn veel verschillende soorten siergrassen die goed gedijen in de schaduw, waaronder bosbies, pijpenstrootje en schaduwgras.
  14. Kardinaalsmuts (Euonymus) - een winterharde struik met opvallende bladeren die goed groeit in de schaduw. De struik produceert ook felgekleurde vruchten in de herfst.
  15. Longkruid (Pulmonaria) - een vaste plant die in het vroege voorjaar bloeit met kleine, maar mooie bloemen en daarnaast prachtig blad heeft.
  16. Anemonen - er zijn verschillende soorten anemonen die goed gedijen in de schaduw, waaronder bosanemoon en herfstanemoon. Ze produceren prachtige bloemen in het voorjaar en de herfst.

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs planten die in de schaduw kunnen groeien, nog steeds enige hoeveelheid licht nodig hebben om goed te kunnen groeien. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende licht, zelfs als het geen direct zonlicht betreft. . Zorg ervoor dat je de zorginstructies voor elke plant zorgvuldig doorneemt voordat je ze plant, omdat elke plant zijn eigen specifieke behoeften heeft.

Moeten planten in de schaduw veel water hebben?

Planten in de schaduw hebben over het algemeen minder water nodig dan planten die in direct zonlicht groeien. Dit komt omdat de schaduw de verdamping van vocht uit de grond vermindert en de plant minder snel uitdroogt. Het is echter nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat planten in de schaduw voldoende water krijgen, omdat een te droge grond kan leiden tot stress voor de plant, waardoor deze vatbaarder wordt voor ziektes en plagen.

Als algemene vuistregel, moet de bodem rond planten in de schaduw vochtig gehouden worden, maar niet doorweekt. Dit kan worden bereikt door regelmatig de bodem te controleren en te bewateren wanneer het bovenste laagje van de bodem droog aanvoelt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat verschillende planten verschillende waterbehoeften hebben, dus het is belangrijk om de specifieke behoeften van de plant te kennen en hierop te letten.

Wat is hiervoor de beste aanplant tijd voor deze planten?

De beste aanplant tijd voor planten die goed groeien in de schaduw hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke plantensoort en het klimaat waarin je tuiniert. Over het algemeen zijn de herfst en het vroege voorjaar de beste tijd om planten in de schaduw te planten, omdat de temperaturen dan gematigder zijn en er meer neerslag valt. Dit geeft de planten de tijd om zich te vestigen en te wortelen voordat de hitte van de zomer of de kou van de winter toeslaat.

Het is echter belangrijk om de aanbevolen aanplanttijden voor de specifieke plantensoort te controleren, omdat sommige planten een andere aanplanttijd hebben. Bijvoorbeeld, als het gaat om bollen die bloeien in de lente, zoals tulpen en narcissen, is de herfst de beste tijd om ze te planten. Andere planten, zoals varens, kunnen het hele jaar door geplant worden, zolang de bodem niet bevroren is en er voldoende water beschikbaar is.

Als je niet zeker weet wanneer je specifieke planten in de schaduw moet planten, raad ik aan om informatie te zoeken over de specifieke plantensoort en aanplantadviezen te raadplegen bij een plaatselijke kwekerij of tuincentrum.