Snoeien in november
06 november 2020 

Snoeien in november

Is het in november te laat om te snoeien?

Zeker niet, ook in deze maand is het tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Er zijn een aantal planten die zeker een snoeibeurt kunnen gebruiken deze periode.

Door deze maand nog even de handen uit de mouwen te steken, geniet je in het voorjaar gegarandeerd van een mooie, opbloeiende tuin.

Ben je van plan om te aan snoeien? Let dan wel op dat dit bij droog en vorstvrij weer gebeurd. Zo voorkom je snoeiwonden bij de plant. Wij geven je in deze blog de snoeitips.

Wat kun je snoeien in november?
  1. Heesters
  2. Fruitstruiken- en bomen
  3. Knotwilgen

  1. Heesters en bomen

De bladverliezende heesters kun je in de winter goed de structuur zien van de struik. Deze kun je dan goed terugsnoeien. Zorg ervoor dat alle zieke en dode takken weg worden gehaald van de struik.

Door ze later in het jaar te snoeien voorkom je dat de struiken te breed worden en teveel plaats innemen in de tuin.

Let op: groenblijvende hagen hoef je niet te snoeien in deze periode.

  1. Fruitstruiken- en bomen

Fruitstruiken snoei je zodat je in het voorjaar een betere opbrengst krijgt. Zorg ervoor dat je oude takken ongeveer tot 10 cm terugsnoeit vanaf de stam.

Verder vragen fruitstruiken- en bomen na de snoei weinig zorg.

De appel- en perenbomen kun je juist in deze maand gaan snoeien, voordat ze weer in bloei gaan.

Het is belangrijk om de fruitbomen- en struiken te snoeien met een scherpe snoeischaar. Doe dit alleen als de takken minder dik zijn dan ongeveer 4 centimeter. Zijn deze toch dikker? Maak dan gebruik van een takkenschaar.

  1. Knotwilgen

De knotwilg kun je ook het beste snoeien in de wintermaanden. Het is belangrijk dat de twijgen zo dicht mogelijk vanaf de stam worden afgesnoeid.

Let op: snoei niet direct vanaf de stam. Snoei eerst het grootste gedeelte af, werk daarna rustig aan naar de stam toe. Zo voorkom je dat de twijg gaat scheuren.

Maak bij de knotwilg gebruik van een snoeizaag of takkenschaar.


Welke acties neem jij deze maand in de tuin?

Ben je toe aan nieuwe beplanting voor je tuin? Je kunt nu een gratis beplantingsplan aanvragen. Kijk hier voor meer informatie.

Reactie plaatsen