De hortensia, alles wat je wilt weten…
08 januari 2020 

De hortensia, alles wat je wilt weten…

De hortensia: we kunnen er niet omheen. Het is een prachtige, tijdloze plant die in bijna elke tuin wel te vinden is. Of je nou een moderne strakke tuin hebt met veel potten, of juist wat knusser met Hortensia’s in de grond: deze plant past overal.

 

Afkomst

De hortensia is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Ook komen ze voor in grote delen van Noord- en Zuid Amerika. De bloem is in Nederland zeer populair.

 

De hortensia

De hortensia is een mooie en kleurrijke plant. Wit, oudroze, lichtblauw. Je kunt het zo gek niet bedenken.

In de zomer kun je hier een mooi boeket mee maken.

De bloemen bloeien van het voorjaar tot aan het najaar, mits je ze goed bijhoudt en snoeit. De hortensia is een sterke plant en ongevoelig voor ziektes. Ze verbruiken veel water dus het is belangrijk om ze hier regelmatig van te voorzien.

 

Waar moet je op letten voordat je een hortensia aanschaft?

  • Let op waar je de plant plaatst. In de zon, in de schaduw of halfschaduw?
  • Zorg ervoor dat je een hortensia nooit te dichtbij een boom plaatst. De boomwortels zijn namelijk overheersend en dit zal ten koste gaan van de voeding voor de hortensia.
  • Heb je geen tuin, maar alleen een balkon? Geen zorgen, ook dan kun je genieten van de hortensia. Deze is zeker geschikt om in een pot te plaatsen.

 

Verschillende soorten hortensia’s

 Een van de bekendste hortensia is de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla). De bloemen zijn bolvormig en in talloze kleuren in verschillende tuinen te vinden.

Ook de Annabelle Hydrangea arborescens is een populaire hortensia. Deze bloeit van juli tot september. Deze hortensia is minder geschikt om in fel zonlicht te plaatsen. Deze bloem heeft een vrij dun blad waardoor deze minder goed tegen dit soort licht kan. Om deze hortensia mooi te houden, is het van belang om deze zo rond eind maart goed te snoeien.

 

Daarnaast mag de pluimhortensia niet ontbreken in dit geheel. Deze is anders dan de vorige genoemde hortensia’s door de lange pluimen en de verticale groei van de bloem. Deze hortensia kan beter tegen de vrieskou en droogte en volle zon (wel met vochtige grond) dan de andere. Deze bloem bloeit dan ook voornamelijk in de nazomer. Snoeien is niet noodzakelijk, maar mocht je dit wel willen doen zijn maart en april hier uitstekende maanden voor.

 

Wil je meer informatie over de mogelijkheid voor de planten in jouw tuin? Neem een kijkje op onze website. Voor advies, neem gerust contact met ons op.

 

Reactie plaatsen