Hoe houd je planten mooi tijdens warme en zonnige dagen?
23 juni 2020 

Hoe houd je planten mooi tijdens warme en zonnige dagen?

Tijdens warme zomerdagen gaan planten en bloemen in de tuin snel achteruit. Maar je wilt natuurlijk dat ook tijdens warme en zonnige dagen je planten mooi blijven! Je ziet al gauw dat ze vocht tekort komen en de tuin uitdroogt.

Dit kun je natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Hoe kun je dit het beste doen? Wij geven je enkele tips.

  1. Sproeien

Het is belangrijk om de tuin op het juiste moment te sproeien. De beste momenten zijn ’s ochtends vroeg of ’s avonds. Voor de planten in de tuin werkt het beste om zo langdurig en langzaam water te geven. Op deze manier trekt het water dieper in de grond. Dit zorgt ervoor dat de planten sterkere wortel creëren. Denk eraan dat voordat dat de hete dagen komen, om de planten van de tevoren al water toe te dienen.

  1. Denk aan de gevoelige tuinplant

Veel planten die niet in de grond staan, zijn nog gevoeliger voor droogte en warmte. Zorg ervoor dat ook deze planten bij extreme hitte elke dag water krijgen. Hangplanten of planten in potten kunt u bijvoorbeeld beter uit de zon plaatsen.

Planten en bomen die recent, in het vorige jaar zijn gepland, zijn ook gevoeliger voor de hitte. De wortels van deze planten zijn nog niet zo sterk ontwikkeld dat ze zich hier volledig tegen kunnen verzetten. Doordat ze nog in de groeifase zitten, hebben de planten veel water nodig om te kunnen groeien.

  1. Bemesting

Zorg ervoor dat rondom de hete periode de tuin niet extreem bemest wordt. Mest kan namelijk de wateropname van de grond verhinderen waardoor, ondanks er gesproeid wordt, de planten het water minder goed opnemen.

Er zijn tuinplanten die ook goed tegen warme droge dagen kunnen. Bijvoorbeeld:

  • Lavendel
  • Oregano
  • Tuinplanten met langere wortels
  • Tuinplanten met grijs gekleurde bladeren (deze weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op)
  • Vetplanten (deze slaan veel vocht op)

Een goede voorbereiding op de hete dagen, is het halve werk. Zo houd jij al je planten mooi in de tuin.

Ben je toe aan nieuwe beplanting voor je tuin? Je kunt nu een gratis beplantingsplan aanvragen. Kijk hier voor meer informatie.

Reactie plaatsen