Salvia nemorosa

Salvia nemorosa is de bekendste Salie met paarse bloemen. Deze plant heeft prachtige blauwpaarse bloemen en donkere toppen aan de bloeiaren.
Het is een niet veeleisende vaste plant.

Deze vaste plant groeit op vrijwel elke grondsoort. Het liefst op een zonnige plek en in een goede, niet te natte, tuingrond.

De salie bloeit in de periode juni – augustus en geeft diepe paarsblauwe bloemen.

Een Salvia nemorosa dat geknipt wordt na de bloei, geeft een tweede bloei.

Deze plant laat zich uitstekend combineren met andere borderplanten. De hoogte is circa 30 – 60 cm.

Oorsprong

Bossalie (ook wel genoemd: Salvia nemorosa) is een winterharde, kruidachtige vaste plant. De plant komt van oorsprong voor in delen van Centraal-Europa en West-Azië. Vanwege zijn kleurrijke bloemen is deze plant door tuiniers over heel Europa verspreid.

De soort werd in 1762 door Linnaeus voor het eerst beschreven. De soortnaam nemorosa betekent ‘van het bos’. Typisch komt deze plant voor in bosrijke omgeving, maar doet het ook goed in berm of open veld, vooral op kalkrijke grond.

Omschrijving

Het is een vrij hoge plant met een vierkante stengel. De bladen zijn langwerpig, een beetje gekarteld en kort gesteeld. De bloemen staan in schijnkransen van 6 tot 10 blauwe tot blauwpaarse bloemen met daaronder donker gekleurde schutbladen. In sommige hybriden ook roze of wit.

Salvia nemorosa in bloei

Beplantingsplan in Lisserbroek

In Lisserbroek hebben we deze plant diverse keren in het beplantingsplan terug laten komen. We hebben hiervoor gekozen omdat deze plant zich zo goed laat combineren met andere planten en het een makkelijke vaste plant is. In de tuin in Lisserbroek hebben we vooral gewerkt met paarse tinten. De Salvia nemorosa hebben we gecombineerd met verschillende grassen, maar ook met mooie bodembedekkers en lavendel. Het resultaat mag er zijn!

Een kleine impressie

Reactie plaatsen