Snoeitips in juni

In de maand juni kun je weer starten met het snoeien van de voorjaarsbloeiende struiken en planten. Alle struiken en planten die hun hoofdbloei voor 1 juli hebben, vallen onder de voorjaarsbloeiers. Tijd voor nieuwe snoeitips.

Waar moet je op letten bij het snoeien in de maand juni? Wij geven je enkele tips.

  1. Vruchtstruiken

Zowel in het voorjaar als in het najaar kun je genieten van deze plant doordat hij twee keer per jaar bessen geeft. Na de bloei is het belangrijk om oude takken weg te nemen. Daarnaast is een van de belangrijkste snoeitips om takken weg te halen die elkaar in de weg zitten.

Denk bij deze vruchtstruiken bijvoorbeeld aan: Botanische rozen of Dwergmispel.

  1. Mooi gekleurd: twijgen

Bij de twijgen zien we rond deze tijd een onwijs mooie kleur terug. Rood, oranje en bruine tinten zijn aanwezig. Bij deze struiken zijn bloemen niet van belang. Juni is de laatste maand waarop je deze struik goed kunt terugsnoeien. In principe kun je dit al eerder in het voorjaar doen.

Voorbeelden van deze struik zijn: Cornus alba Siberica met rode kleuren en de Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ met roze, rode, gele en perzik-achtige kleuren.

  1. Japanse Sierkers

Ook deze prachtige plant wordt na de bloei gesnoeid. In het voorjaar zijn hier nog sterke sapstromen aanwezig en worden daarom pas op de langste dag in het voorjaar gesnoeid.

Alle twijgen en takken worden tot ongeveer zo’n 3 cm teruggesnoeid.

Kleine heesters zoals lavendel kunnen ook in deze maand na de bloei worden gesnoeid.

Niet alle planten worden in deze maand gesnoeid…

Alle langzaam groeiende heesters worden namelijk niet gesnoeid. Na de bloei worden alleen de vruchtbeginsels verwijderd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de azalea en camelia.

Er zijn ook een paar planten die slechts een keer per jaar (of twee jaar) worden gesnoeid. Zoals bij de goudenregen en de sering. Het snoeien van deze plant belemmert juist de bloemknopvorming.

Ben je toe aan nieuwe beplanting voor je tuin? Je kunt nu een gratis beplantingsplan aanvragen. Kijk hier voor meer informatie.

Reactie plaatsen